Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2024

År 2024 tioårsjubilerade jag som författare! Hela tio år sedan mina första böcker om Tage på camping kom ut på Tukan förlag. På den tiden var jag en klart flitigare bloggare, vilket gjorde det enklare att få ihop årskrönikor med bloggen som utgångspunkt. Numera använder jag främst Instagram för att dokumentera yrkes- och vardagsliv, men någon form av summering av verksamheten i Ekenstens Ord AB ska jag väl lyckas få till ... 

Vårterminen

I början av året kom fem nya böcker ut på Nypon och Vilja förlag: Mytiska väsen - Älvor, Minifakta om djurungar i havet, Minifakta om grodor, Epaträffen och Rosa är köksbiträde. Alla fick bra omdömen från BTJ och jag är extra glad över att serien om Anton och motorburna kompisar fortsätter att engagera: "Det är mycket bra, spännande och levande berättat", skrev BTJ i sitt omdöme. 

Jag har tagit för vana att inte boka in författarbesök i början av året, men från slutet av februari hade jag fullt upp. Först träffade jag flera klasser på lågstadiet på Sandarnaskolan i Göteborg. Sedan for jag till Olofström för att träffa elever på högstadiet i anpassad skola och en bokklubb för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Jag höll också en storsamling för elever inom SFI. Väldigt fina initiativ av biblioteket i Olofström! 

Tack vare min "motorserie" blev jag inbjuden till Grottans fritidsgård i Alfta, för att prata böcker och läsning med en grupp fördonsintresserade ungdomar. Om jag var nervös inför detta (för mig) lite annorlunda uppdrag ...? Ja, det var jag! Fast det gick jättebra och även om det gick att skära tystnaden i början av träffen, blev det fina samtal mot slutet. Samma dag höll jag även en inspirationsföreläsning för lärare i Edsbyn. Det kan tyckas lite långt att resa till Ovanåkers kommun för två författarbesök - och det är det ju. Men den här gången kunde jag kombinera jobb och semester, eftersom jag även tog chansen att åka skidor med familjen i Orsa Grönklitt. 

April kom med Valborg och Chalmerscortègen, där vi kunde kika på alla upptåg den numera högskolestuderande sonen och hans kompisar hittat på. Och sedan for jag på road trip igen ... den här gången till Hagfors. Det var ett återbesök och självklart är det alltid roligt när en bokning återkommer - då har man ju varit nöjd med mitt jobb. På en av skolorna i Hagfors fick jag se något av det finaste; eleverna hade gjort en utställning där de gestaltat scener ur mina böcker i lera! 

Våren fortsatte med författarbesök på hemmaplan då jag under några varma dagar besökte lågstadiet på Iseråsskolan. Den där värmen alltså ... den överraskar varje år! Fint väder hade vi också på vår författarresa till Ingelstad, en fortbildningshelg med författarkollegor - som kanske har blivit en tradition? Det var i alla fall andra gången vi gjorde det här. Terminens sista författarbesök låg samma vecka som skolorna slutade och då medverkade jag i projektet Made in Backa. I den här vevan borde jag kanske haft ett hejdundrande kalas för att fira mina tio första år som författare. Det var nämligen vid den tiden de första Tage-böckerna kom ut. Men jag firade genom att högläsa ur böckerna för förskolebarn på Backa bibliotek. Ett väldigt passande firande ändå - tänk att mina debutböcker fortfarande är aktuella!

Sedan blev det sommar och värmen försvann ... Eller nej, det var väl ingen rekordsommar åt något håll egentligen. Vad jag kommer ihåg var det vackert väder, blandat med regnstänk - så som det ofta är. Och vi gjorde så som vi ofta gör; fjällvandrade i Grövelsjön och campade i husvagnen. Även denna sommar tillbringade dottern fyra veckor på ett läger i Åhus och för andra året i rad medförde detta en stor dos av Österlen för oss föräldrar. Och det är aldrig tråkigt! Andra härliga sommardagar var när jag seglade en väns båt, var på sommarspelning med Franska Trion och när familjen först var på Astrid Lindgrens värld och sedan träffade vänner i Eksjö. 

Höstterminen

I augusti kom tre nya böcker ut på Nypon och Vilja förlag: Fakta om A-traktorer, Mytiska väsen - Jättar och Marko är stödassistent. Även dessa böcker fick fina omdömen från BTJ och jag tror att de har hittat sin väg ut på landets bibliotek och skolor. Fakta om A-traktorer är i alla fall på nytryck precis nu! 

Jag var inte alls ute på så många författarbesök under hösten. Det här bekymrade mig en del eftersom besök på skolor och bibliotek är en viktig inkomstkälla i mitt bolag. Andra orosmoln när det gäller författarekonomin är att de tryckta upplagorna minskar och att det är låga ersättningar för allt som är digitalt. Men det här orkar jag inte riktigt gå in på i min årskrönika. I stället berättar jag att höstens författarbesök var ett längre projekt i min hemkommun. På Fjordskolan fick jag nämligen möjlighet att träffa varje klass mer än en gång och vi kunde dels jobba med faktatexter, dels med berättelser. 

Så for jag till Gotland för att arbeta några dagar. Jag fick möjlighet att följa med en vän med anknytning till ön och det är både trevligt och värdefullt att byta arbetsmiljö ibland. Och tänk att jag hade sådan tur att jag fick se livets första kungsörn! Väldigt passande då en kungsörn har en alldeles speciell roll i boken Äntligen semester! som kom ut på LL-förlaget i oktober. Även den här boken fick ett fint omdöme från BTJ: "Ann-Charlotte Ekensten driver berättelsen framåt med korta, kärnfulla meningar och elegans". Äntligen semester! är en kort och lättläst berättelse som vänder sig till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. 

Sedan var det dags för Bokmässan i Göteborg. Jag hade en programpunkt där jag pratade om mytiska väsen och jag blev glatt överraskad över hur många som kom och lyssnade! För övrigt minglade jag runt och träffade författarkollegor och arbetade som monterpersonal hos  Hatten förlag. Även under 2024 har jag haft ett stående uppdrag hos Hatten, som främst inneburit att korrekturläsa kommande böcker och skapa material till sajten Språkbyggarna.

Hösten avrundades med Halländsk bokmässa på biblioteket i Varberg, där jag träffade kollegor och sålde en och annan bok. Jag deltog också i en programpunkt som handlade om ungdomar på landsbygden. Återigen fick jag berätta om Anton och hans motorburna liv. 

Någon gång under hösten fick jag också reda på att jag placerat mig som nummer 58 på listan över föregående års mest utlånade författare på bibliotek. Det kan man kalla en höjdpunkt! En annan höjdpunkt var att UR valde ut boken Emmas liv – Egen nyckel för en dramatiserad inläsning till ett läromedel för anpassad gymnasieskola, och under hösten färdigställdes detta. 

Om jag tidigare under året oroat mig för att jag haft för få inkomstbringande uppdrag så fick jag dagarna före jul veta att det blir mycket jobb 2025. Många elever ska besökas och många manus ska skrivas. Men mer om detta tar vi när det händer. Eller i nästa årskrönika … 😉

Och med detta vill jag önska dig en god fortsättning på år 2025!

15 januari är tulpanens dag! (Bild från Pixabay)


Kommentarer